KAO UPRAVITELJI ZGRADA USPJELI SMO ZA 9 VIŠESTAMBENIH ZGRADA ISHODITI ZNAČAJNA FINANCIJSKA SREDSTVA ZA SANACIJU ŠTETE OD POTRESA


ČINJENICE O POTRESU:

Potres u Zagrebu i okolici dogodio se 22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute magnitude M=5,5 po Richteru, te idući u 7 sati i 1 minutu magnitude M = 5,0 po Richteru, a seizmička aktivnost u široj okolici grada nastavila se tako da je do 12. kolovoza 2020. Seizmološka služba, pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zabilježila na području Grada Zagreba 2047 potresa. Potres je bio jačine 5,5 stupnjeva po Richteru – znatno manje od potresa iz 1880. godine, ali i manje od potresa magnitude 6,5 po Richteru koji se prema istraživanjima hrvatskih seizmologa i geologa može dogoditi na medvedničkom rasjednom sustavu.

Republiku Hrvatsku su 28. i 29. prosinca 2020. pogodili novi snažni potresi, od kojih je najjači bio magnitude 6,2 po Richteru s epicentrom kod Grada Petrinje. Potres se osjetio diljem Hrvatske i u okolnim zemljama, a najveći intenzitet procijenjen je da iznosi VIII – IX (osam do devet) stupnjeva EMS ljestvice. Materijalna šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji, posebice na području Grada Petrinje i okolice je ogromna te su brojne građevine razrušene, odnosno uništene te oštećene. Materijalna šteta prijavljena je i na području Karlovačke županije, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

OŠTEĆENJA ZGRADA KOJIMA UPRAVLJAMO:

Među oštećenim građevinama na području Karlovačke županije bile su i višestambene zgrade kojima upravlja tvrtka Petračić-projekt d.o.o.  Materijalna šteta zabilježena je na ukupno 14 zgrada.

MODEL OBNOVE ZA KOJI SU ZGRADE DOBILE SREDSTVA:

Od ukupnog broja oštećenih zgrada, na njih 9 proveden je model samoobnove što je omogućilo bržu realizaciju obnove. Preostalih 5 zgrada prijavljeno je na organiziranu obnovu koju provodi država, odnosno Ministarstvo priprema, organizira i provodi cjelokupni proces obnove.

Za zgrade koje su išle prema modelu samoobnove Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine obradilo je zahtjev za obnovu, donjelo rješenje te isplatilo novčani iznos sukladno razini i stupnju oštećenja zgrade.

Ukupan novčani iznos koji je isplaćen na račun pričuve 9 stambenih zgrada koje su išle prema modelu samoobnove iznosi 117.874,21 €.

Dobivenim sredstvima nadoknaditi će se utrošena sredstva koja su potrošena na sanaciju posljedica potresa te će se stvoriti uvijeti za dodatnu obnovu potresom oštećenih zgrada.